GMO-företag Syngentas miljöbrott i Landskrona

Syngenta är en av de största GMO företagen: Monsanto, Dow, Dupont/Pioneer, Syngenta och BASF

Sex olika bekämpningsmedel släpptes ut
HD 9 juli 2012

En missad kran gjorde att vatten med bekämpningsmedel släpptes ut i det kommunala avloppet. Nu polisanmäler miljöförvaltningen Syngenta Seeds för miljöbrott.

LANDSKRONA. Det var en helg i november förra året som en vattenkran av okänd anledning lämnades påslagen i en av Syngentas lokaler. Vasken svämmade över och rann ner i en annan behållare med förorenat vatten. Det vattnet hade använts för att tvätta företagets maskiner, och innehåll därför bekämpningsmedel för sockerbetsodling.

När en väktare kom till lokalen upptäckte han att kranen stod på och att det var vatten på golvet. Senare kom man fram till att ungefär en kubikmeter vatten, med sex olika sorters växtskyddsmedel hade nått det kommunala spillvattennätet.

(…..)

På Lundåkraverket, dit det förorenade vattnet gick, har man inte fått någon information om utsläppet. Per Gustafsson är miljöchef på NSVA och förvånad över detta.

– Vi vill alltid veta när ett utsläpp har skett, för att kunna ta reda på om det kan störa våra reningsorganismer på något vis. Jag kan inte uttala mig om mängden i detta fall, men det är alltid bra att få besked, säger han.

Peter Brange kan inte svara på varför NSVA inte kontaktades.

– Vi meddelade miljöförvaltningen och trodde att det räckte. Eftersom vi till en början inte visste vilket vatten det var som hade släppts ut och det analyserades först efteråt, så fanns inte det i rutinerna.

(Läs mer)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 001 andra följare

%d bloggare gillar detta: