Forskaren Charles Benbrooks 14 argument mot GMO

Detta är en av de bästa sammanfattningen av de inneboende riskerna och tillhörande systemiska effekter av GMO-grödor. Allt du behöver veta i 14 kortfattade punkter. I synnerhet läs # 12.


Implications of GM crop cultivation at large spatial scales
Presentation given in Bremen, Germany, June 14-15, 2012
By Charles Benbrook, PhD, Center for Sustaining Agriculture and Natural Resources, Washington State University, Pullman, WA

Summary by GMWatch

1. Increased herbicide use on GM RR soy compared with non-GM soy
2. Non-sustainability of GM soy:
3. Increased herbicide use on GM herbicide-tolerant (HT) crops as compared with non-GM crops in 2011:
4. Impacts of HT crops on herbicide use 1996-2011:
5. Bt crop impacts on insecticide use and overall GM crop impacts 1996-2011:
6. Increase in rate (pounds per acre) of glyphosate applications on GM glyphosate-tolerant corn, cotton and soy:
7. Bt corn for European corn border insecticide (endotoxin) production compared with chemical insecticide sprays displaced:
8. Bt corn for rootworm control insecticide (endotoxin) production compared with chemical insecticide sprays displaced:
9. Chemical insecticides displaced in fields planted to Monsanto-Dow AgroSciences SmartStax corn:
10. HT technology has dramatically accelerated the emergence and spread of resistant weeds:
11. Prospects for weed management for US farmers:
12. Industry “solutions”:
13. Emerging issues in the wake of GM crop technology:
14. Lack of independent research on GM traits and systems:
Background to the new data

The new data is an update of Benbrook’s previous reports of 2004 and 2009. The 2009 report found that herbicide use had increased 383 million pounds (173 million kgs) in first 13 years of GM crop use, due to herbicide-tolerant crops. A modest reduction in chemical insecticide spray applications due to Bt crops (down 64.2 million pounds or 29.1 million kg) was swamped by an overall increase in pesticide use of 318 million pounds (144 million kg).

(Läs på GMWatch)

About these ads

Ett svar

  1. Jag orkade inte läsa igenom hela artikeln, men den talar ändå sitt tydliga språk! GMO grödor ökar snabbt på förgiftningen av jord och säkert också grundvatten. Det är ingen lösning på framtidens matproblem. Är endast till för att öka kemiindustrins redan stora vinster ännu mer! Naturen o miljön som på vissa ställen redan går på knäna! Ännu mer av dessa produkter blir så småningom allas vår undergång!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 870 andra följare

%d bloggers like this: