Det finns ingen som bromsar i Sverige: Kossan är själva hjärtat i vårt jordbruk

”Kossan hjärtat i vårt jordbruk”
Sydsvenskan 24 juni 2012

När makten över matproduktionen koncentreras till internationella koncerner stärks stordriftsmetoder som inte kan fungera för att i längden trygga vår livsmedelsförsörjning.

Det hävdar Gunnar Lindstedt, ekonomijournalist och debattör som bland annat skrivit flera böcker där han varnar för vad som händer den dag jordens oljeresurser sinar.

Han pekar på att det moderna Jordbruket genom maskinintensiv produktion, konstgödsel, bekämpningsmedel och långa kyltransporter skapar ett särskilt starkt oljeberoende.

– Med mer utländskt ägande ökar just det tänkandet kring vilka metoder som används för matproduktionen. Men det går i rakt motsatt riktning till den småskalighet som egentligen krävs, säger han.

Gunnar Lindstedt är övertygad om att vi måste återgå till ett mer arbetsintensivt jordbruk med mindre enheter för att i framtiden säkra livsmedelsförsörjningen.

(…..)

– I Sverige är tyvärr alla krafter med inflytande inställda på stordrift, även myndigheterna. Det finns ingen som bromsar. Men förr eller senare måste det bli politik av maten. Länder kommer att slå vakt om den egna produktionen. De som då gjort sig av med sina resurser ligger väldigt illa till, säger Gunnar Lindstedt.

(Läs mer)

Ett svar

  1. Som mångårig medlem i Förbundet Sveriges Småbrukare kan jag bara hålla med Gunnar Lindstedt! Detta är det vi kämpar för inom småbrukarrörelsen och har fått många överseende leenden från LRF-topparna. De har sett på småbrukarna som om det vi håller på med som trams. Men vi får väl se vem som kommer att vinna i längden o vems idéer som kan fortsätta in i framtiden när oljeresurserna sinar o blir för dyra. Då är det enklare att driva många små gårdar än en enda stor som kräver enorma maskininsatser. Fler människor kan dessutom få sin verksamhet på landsbygden. Detta vinner all glesbygd på i längden. Det pratas om småskalig livsmedelsproduktion på regeringsnivån men den riktiga utvecklingen går käpprätt i andra riktningen tyvärr. Vill se mindre fagra ord o mer handling i RÄTT riktning!

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 001 andra följare

%d bloggare gillar detta: