GMO i honung

Diffus spridnig av GMO stort problem
Nyheter från Tidningen Småbrukaren 2012-06-15
Therese Forsberg

Biodlare, konsumenter och miljövänner samlade ihop pengar på nätet för att låta analysera innehållet i honung av några olika märken. Resultat: starka tecken på genmodifierat material i två av de testade produkterna. En av dem var Icas Kravmärkta honung I love eco. Efter Småbrukarens pressläggning har framkommit att importörens egna analyser inte visar på något GMO-innehåll, men Krav menar att det är problem men diffus spridning av GMO.

– Jag blev besviken framförallt att det var den här produkten. Jag gillar ju ekoprodukter, men vill inte köpa grisen i säcken. Jag skulle önska att det var en bättre kontroll, säger Ann-Charlotte Berntsson, biodlare i Bohuslän.
Hon är djupt engagerad i GMO-frågor och en av dem som bekostat analyserna för att få reda på mer om vad honungen i butikshyllorna innehåller. Hon tycker det är ett problem att ett stort ansvar lämnas över på producenten när det gäller att redovisa hur honungen behandlas.
–Eftersom att det är ett så stort producentansvar så ville vi se med egna ögon hur det stod till.
Hon menar att grunden är samexistensproblematiken, alltså rätten för en producent att välja eller välja bort GMO utan att bli hindrad av andra aktörer, till exempel genom att GMO sprids till en Krav-producents gård från en GMO-odling. Enligt EU:s regler ligger ansvaret huvudsakligen på producenten att visa hur de undviker att få GMO i sina produkter.

Två burkar med tecken på GMO
Småbrukaren har fått ta del av resultatet av analyserna för honung från Icas I Love eco, Änglamark, Svensk honungsförädlings importhonung, Jakobsen och Hvam A/S, Canadian Crest Clover Honey och en landskapshonung från Bohuslän. Två av burkarna innehöll tecken på GMO, Canadian Crest, som inte längre säljs i Sverige och Icas Kravmärkta honung med det egna märket I love eco som också produceras av Jakobsen och Hvam.

Starka indikationer
I Icas honung I love eco hittades två olika typer av gensekvenser som är vanliga i GMO-grödor. Företaget Eurofins, som gjort analysen, skickade honungen till ett labb i Tyskland som är specialiserat på GMO-analyser. De skriver i sin rapport att förekomst av sekvenserna ”starkt indikerar förekomst av genetisk modifikation”.
Det som saknas för att helt säkert bekräfta förekomst av GMO är att hitta pollen eller andra växtdelar från en genmodifierad växt. Det har inte hittats, men Eurofins meddelar att de fick en svag signal på innehåll av den genmodifierade sojan roundup ready, men inte en tillräckligt stark för att vara helt säkerställd. Den här analysen visar inte hur mycket av de funna sekvenserna det är. Bara att det är över gränsen för vad som går att hitta nämligen 0,01 procent.

Ser allvarligt på saken…
– Vi tar alla indikationer på GMO-inblandning på största allvar och det har vi gjort nu också, säger Kristin Cooper, pressansvarig på Krav, som har tagit del av analysen.
De har lämnat ärendet vidare till företaget som certifierar honungen så att de kan utreda om Kravs regler efterföljs. Bland annat ska det utredas om producenten har några GMO-odlingar närmare än tre kilometer som reglerna kräver.

… men vill väcka misstro
Samtidigt tycker hon inte man kan dra för stora växlar på resultatet. Kristin Cooper tycker att analysen är svag och hänvisar också till att de tidigare varit med om att Eurofins gjort misstag i analyser. I en uppföljande intervju hävdar hon att hon fått uppgifter om att labbet inte skulle vara ackrediterat för att utföra analyserna, vilket inte stämmer. Efter att blivit ombedd att visa något underlag för påståendet om att labbet inte skulle vara godkänt tar hon tillbaka uppgifterna.

Problem med spridning
Kristin Cooper säger också att hon tycker analysen pekar på ett allmänt problem med GMO.
– Testet är en bra illustration på det stora problemet med användning av GMO i fält. Den diffusa spridning som sker, till exempel med vinden, där GMO används. Ingen kan helt garantera med hundra procents säkerhet att det inte förekommer någon som helst GMO i produkter och det kan inte vi på Krav heller göra.

Vilken nivå är okej?
Någon regelbunden analys av Kravs produkter förekommer inte.

Läs vidare på: http://sverigessmabrukare.se

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 001 andra följare

%d bloggare gillar detta: