BASF kommer att fortsätta GMO-potatis fältförsök i Sverige under 2012

Starkt motstånd mot GMO-grödor
Skånes Fria Lördag 17 mars 2012

Skåne
Plant science Sweden i Svalöv bedriver bland annat fältförsök med genmodifierad potatis. Men den multinationella ägaren BASF har nyligen beslutat att lägga verksamheten med GMO, genmodifierade grödor, i Europa på is. Motståndet här är helt enkelt för stort.

Beslutet, som kom i januari, betyder att de sex anställda i Svalöv så småningom förlorar sina jobb. Den verksamhet som har påbörjats, bland annat fältförsöken med potatis, kommer att fortsätta under 2012 men inget nytt drar igång.

Kemikalieföretaget BASF flyttar sitt huvudkontor från Tyskland till USA och lägger ner bland annat enheten i Svalöv. Skälet till beslutet är att acceptansen för odling av genmodifierade grödor är så liten i Europa. Nyligen drog sig även ett annat av världens största företag inom genteknik Monsanto tillbaka från den europeiska marknaden för spannmål.

Genmodifierade grödor odlas på över 10 procent av världens jordbruksmark, men knappt alls i Europa på grund av ett starkt motstånd här. I dag finns ingen kommersiell odling av genmodifierade grödor i Sverige, utan bara fältförsök i utvecklingssyfte.

(Läs mer)

Kommentera

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 1 001 andra följare

%d bloggare gillar detta: